“Bang og Betty” på Folketeatret

Ole Lemmeke bør få en reumertnominering for sin forrygende ikarnation af den homoseksuelle forfatter og instruktør Herman Bang på Folketeatres lille scene. Med slikket hår og perfekte gamacher får vi et fuldendt totalbillede af et voksent intellektuelt skabende menneskes forhold til sig selv og sin omverden. Alt får vi lige i synet: hans homoseksualitet. hans forfængelighed, paradoksale omskiftninger fra at være den sårede mand med overskud for derefter at komme med beske giftigheder, hvis han bliver virkelig trængt. Langsomt men sikkert styrer Ole Lemmeke sin figur fra at være ædru i første dels begyndelse til en forrygende kæfert i slutningen med endnu flere fræsende ordstrømme til følge. Det er stort stort skuespil.

Resten af holdet typesætter deres roller lige så prisværdigt præcist: Cecilie Stenspil spiller livsveninden Betty Nansen med en naturlig direkte ungdommelighed, Laus Høybye viser fint de aparte dobbeltheder hos Johannes V Jensen uden at den sammenknappede figur bliver utroværdig. Han spiller rollen så luftigt, at rollen både kan tolkes konkret, og som en ren symbolsk manifestation af det småborgerlige og det almindelige, den normalitet vi alle har hængende i ørene. Casper Crump får et helt menneske ud af den pæne skuespiller Frtiz, som Bang har mere end et godt øje til. Det er en skøn skøn teateraften.

Instruktør Berdal får maksimalt ud af dramatiker Jacob Weis på sin vis både svære og lette tekst. På den ene side er det et veldisponeret periodedrama med baggrund i den litterære historie med mange rappe replikker. På den anden side er det nødvendigt med forudsætninger for at få følge med i dramaet. Todelingen af stykket virker, men er dramatisk svær. Læs gerne skolematerialet eller følg links her på siden for at læse lidt om hovedpersonerne, før forestillingen, så er du rustet.

“Bang og Betty” har ironi, forfængelighed og gennemskuelse af egen skæbne nok til et helt liv. Kom afsted.

Teaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurderingTeaterbloggens vurdering 5 teatersæder

Bang og Betty”  af  Jacob Weis på Folketeatret, Nørregade, København.

Spilleperiode 4. okt til  11. nov. 2012, man-fre kl. 20.00, lødag kl. 16.20
Varighed: 2 timer og 10 minutter.
Billetter: 245-295 kr

 

Skriv et svar